עריכת צוואה מאפשרת לאדם לקבוע מה ייעשה ברכושו אחרי מותו ומי יירש אותו.
חוק הירושה מאפשר לכל אדם לערוך את צוואתו, פרט לחריגים כגון: קטין, פסול דין וכדו’.
ההחלטה האם לערוך צוואה נתונה בידיו של כל אדם לפי רצונו.
החוק קובע 4 דרכים אפשריות שבהן אדם יכול לערוך צוואה, כך שיהיה לה תוקף משפטי מחייב:
- צוואה בכתב יד
- צוואה בעדים
- צוואה בפני רשות
- צוואה בעל פה
הבחירה באיזו דרך לערוך את הצוואה נתונה לבחירתו המוחלטת של המצווה (פרט לצוואה בעל פה, שאותה מותר לערוך רק בנסיבות מסוימות המפורטות בחוק).
יתרונות הצוואה – רק באמצעות צוואה, הנכתבת בהתאם לכללי החוק, (רצוי עם ייעוץ מקצועי של עורך דין המתמחה בתחום), יכול אדם להיות בטוח כי לאחר מותו ייעשה ברכושו בדיוק לפי רצונו.
בנוסף לנושא חלוקת הרכוש, מצווה יכול להעביר מסר אישי על רגשותיו ועל ערכיו (ללא תוקף משפטי מחייב) וזאת באמצעות צוואה מוסרית.
מקרים בהם רצוי במיוחד לערוך צוואה
ידועים בציבור: מומלץ לערוך צוואה כדי למנוע סכסוך אפשרי לגבי מעמד הידוע בציבור הנותר.
פיצול הירושה: מקרים שבהם המוריש מעוניין להוריש חלקים ספציפיים מעיזבונו לקרוביו, לאנשים שאינם קרוביו או לתאגידים, שלא בהתאם להוראות חוק הירושה.
זכויות ברכוש: מקרים שבהם קיים צורך להסדיר זכויות שימוש ברכוש לאחר מותו של המצווה.
בני זוג גרושים או פרודים ומשפחות שבראשן הורה עצמאי (משפחות חד הוריות): חוק הירושה אינו מסדיר את זכויות הירושה במקרים אלה.
זוג מבוגר שאין לו ילדים והוא בגיל שככל הנראה לא יהיו לו ילדים.
זוג שנשוי נישואים שניים ולכל אחד מבני הזוג יש ילדים משלו.
חשוב: אם המצווה חושש כי עלולים לטעון כי לא היה צלול בדעתו בעת עריכת הצוואה (עקב גיל מתקדם, מחלה או טיפולים), רצוי כי יפנה, סמוך למועד עריכת הצוואה, לקבלת חוות דעת רפואית המעידה על כשירותו לצוות.
מינוי מנהל עיזבון
ניתן לכלול בצוואה גם הוראה על מינוי מנהל עיזבון שיהיה אחראי על חלוקת העיזבון (הירושה) בין היורשים השונים. ניתן אף לנקוב בשמו של מנהל העיזבון. עוה”ד עורך הצוואה יכול להיות ממונה ע”י כותב הנצוואה כמנהל העיזבון.
ירושה על פי דין
ירושה עפ”י דין חלה כאשר אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה, או שלא ניתן לקיים את הצוואה שהשאיר, בשל פגמים או משום שצוואתו בוטלה בהליך התנגדות. במקרים אלו החוק קובע מי יירש את נכסיו והאופן בו תחולק הירושה נקבע בדין.
היורשים עפ”י דין (בהיעדר צוואה) מוגדרים בחוק הירושה. זכות הראשונים בירושה מתחלקת שווה בשווה בין בן הזוג של הנפטר ובין ילדיו של הנפטר. אם למנוח אין בן/בת זוג או ילדים, נחלק העיזבון בין יתר קרובי משפחתו של המנוח לפי סדר מוגדר וקבוע בחוק, ובהיעדר קרובי משפחה, עובר העיזבון לניהולו של האפוטרופוס הכללי.